Alternativt hold nede CTRL og trykk + eller -, CMD og + eller - ved bruk av Mac.

100%

Modus med høy kontrast er en tilgjengelighetsfunksjon for personer med synshemming.

– Stor etterspørsel medfører at det er attraktivt for kriminelle å produsere og omsette falske vaksiner


Denne artikkelen var oppdatert februar 15, 2021 kl 03:15 pm

SLV: Line Saxegaard. Her fra et tidligere frokostmøte.

Statens legemiddelverk (SLV) sier det er svært viktig å sikre distribusjonskjeden av covid-19-vaksinene i Europa.

Europol og Interpol har tidligere gått ut med advarsler om at kriminelle forsøker å utnytte den store etterspørselen etter covid-19-vaksiner. Allerede har de sett annonser på Internett som hevder å selge vaksiner. Ingen europeiske land kan lovlig selge covid-19-vaksiner på nett. Godkjente covid-19-vaksiner tilbys kun gjennom helsetjenesten.

Line Saxegaard, legemiddelinspektør i SLV forteller at trusselen om falske covid-19-vaksiner må tas på alvor.

– Det er stor etterspørsel etter disse vaksinene i alle land, noe som medfører at det er attraktivt for kriminelle å produsere og omsette falske vaksiner. De første godkjente vaksinene som leveres til Norge vil ikke ha landspesifikk pakning, tilsvarende gjelder i de fleste land. Altså vil vi ha ett stort felles marked. Unntak fra krav om landspesifikke pakninger er nødvendig for å sikre rask tilgang til vaksiner under pandemien. Samtidig vil dette gjøre det enklere å produsere falske vaksiner, noe som kan ramme alle land. Det er derfor svært viktig å sikre distribusjonskjeden av vaksinene, sier Saxegaard.

Se Legemiddelverkets sak med råd til publikum om vaksinene her.

Hvordan jobber SLV for å sikre befolkningen trygge og ekte covid-19-vaksiner?

Produsentene/leverandørene av vaksinene, Folkehelseinstituttet og sykehusapotekene er ansvarlig for at vaksinene kommer trygt frem til kommunene/vaksinasjonsstedene og befolkningen i Norge. Legemiddelverket oppfordrer legemiddelgrossister, apotek, kommunene og helsetjenesten om å melde ifra skriftlig til rapidalert@legemiddelverket.no dersom de får tilbud om å kjøpe koronavaksiner fra uventet hold, sier Saxegaard.

Covid-19-vaksinene fra BioNTech og Pfizer, samt Moderna er de to vaksinene som til nå har fått en midlertidig godkjenning i Europa.

Europas forsyningskjede for medisiner er blant de sikreste i verden. I løpet av 2021 vil de nye Covid-19-vaksinene bli serialisert og forseglet i henhold til EUs forfalskningsdirektiv. De første vaksinene vil bli distribuert gjennom strengt kontrollerte kanaler for å sikre at ingen forfalskede vaksiner slipper inn i de offentlige vaksinasjonsprosjektene.

Denne artikkelen er relevant for:

Generell informasjon
Nyheter og oppdateringer

Andre nyheter og oppdateringer