Alternativt hold nede CTRL og trykk + eller -, CMD og + eller - ved bruk av Mac.

100%

Modus med høy kontrast er en tilgjengelighetsfunksjon for personer med synshemming.

Interpol advarer mot falske covid-19-vaksiner


Denne artikkelen var oppdatert april 16, 2021 kl 11:07 am

Eksempelfoto: Unsplash.com.

Publikum blir advart mot svindel på nettet etter nylig operasjon mot falske koronavaksiner i Kina og Sør-Afrika. Interpol advarer mot kriminalitetsnettverk som vil utnytte det enorme behovet for covid-19-vaksiner.

Interpol og USAs Homeland Security Investigations (HSI) har gått sammen for å advare publikum mot å kjøpe falske covid-19-vaksiner og behandlinger online.

Kriminelle grupper som produserer, distribuerer og selger falske vaksiner, utgjør en stor risiko for publikum. De falske vaksinene beskytter ikke mot covid-19, og kan i tillegg utgjøre en alvorlig helsefare ved inntak eller injeksjon. Slike produkter er ikke testet, regulert eller sikkerhetskontrollert.

Legitime vaksiner er ikke til salgs. De administreres strengt og distribueres av nasjonale helsepersonelltilsynsmyndigheter.

Alle som kjøper disse produktene på nettet, risikerer også å potensielt gi pengene sine til organiserte kriminelle.

– Helt fra begynnelsen av pandemien har kriminelle byttet på menneskers frykt for å tjene raske penger. Falske vaksiner er nå i vinden i disse svindlene, og det er derfor Interpol og HSI advarer publikum om å være ekstra årvåkne, sier Interpols generalsekretær Jürgen Stock.

– Nettverkene bak disse forbrytelsene har globale ambisjoner. Intet land eller region kan bekjempe denne typen kriminalitet alene. Interpol bistår politimyndigheter over hele verden med både å identifisere kriminelle nettverk og å demontere dem, la generalsekretær Stock til.

Etter et globalt varsel utstedt av Interpol i slutten av 2020 kunngjorde politi verden rundt at nylig de første internasjonalt tilknyttede arrestasjonene og beslagene i forbindelse med falske vaksiner etter at kriminelle nettverk ble avverget i Kina og Sør-Afrika.

Interpol har også mottatt tilleggsinformasjon om falske vaksinedistribusjon og svindelforsøk rettet mot helseinstanser, inkludert sykehjem.

Nettkriminelle som oppretter ulovlige nettsteder som hevder å være legitime nasjonale og/eller verdensorganisasjoner som tilbyr forhåndsbestillinger av vaksiner mot covid-19-viruset er en voksende trend. Disse nettstedene tilbyr betaling i Bitcoins og andre betalingsmetoder.

Ved å bruke varemerkelogoer fra store farmasøytiske selskaper som produserer godkjente covid-19-vaksiner, mistenkes falske nettsteder for å bli brukt til å utføre phishing-angrep og/eller lure ofre til å gi veldedige donasjoner, ifølge Interpol.

I desember 2020 beslagla HSI to nettsteder som påstås å være de av bioteknologiselskapene som utvikler behandlinger for covid-19-viruset. I stedet syntes de å ha blitt brukt til å samle inn personlig informasjon til enkeltpersoner som besøker nettstedene, for å bruke informasjonen til kriminelle formål, inkludert svindel, phishing-angrep og/eller distribusjon av skadelig programvare.

Gitt behovet for en global respons mot denne typen cyber-svindel og økonomisk kriminalitet, ble Interpol Global Financial Crime Task Force (IGFCTF) opprettet i 2020 sammen med medlemslandene for å styrke internasjonalt samarbeid og innovasjon med partnere i offentlig og privat sektor.

– Det er viktig at politiet er så forberedt som mulig på det som vil være et angrep på alle typer kriminell aktivitet knyttet til covid-19-vaksinen, og det er grunnen til at Interpol har gitt denne globale advarselen, skriver Stock på Interpol sine nettsider.

Interpol ber publikum om å være spesielt forsiktig når de går online for å søke etter medisinsk utstyr eller medisiner.

– Sjekk alltid med de nasjonale helsemyndighetene eller Verdens helseorganisasjon (WHO) for de siste helserådene i forhold til covid-19», råder Interpol.

Nå og fremover vil det være viktig å ivreta sikkerheten i forsyningskjeden og identifisere ulovlige nettsteder som selger falske produkter.

Kai Mjaanes i Nomvec.

– Man gjorde en risikovurdering da vi satte opp verifikasjonssystemet, og ikke-reseptbelagte legemidler ble ikke omfattet, men vaksiner – som er reseptbelagt, er med. Nå får vi flere milliarder vaksiner til Europa, med produsenter som kanskje er nye i markedet, med produkter vi ikke har sett før. 2D-merking og serialisering har vært et EU-krav til reseptbelagte legemidler siden 2019 for å hindre Europa blir mottaker av falske legemidler. Vaksiner omfattes av EU-direktivet – og med serialisering og kontroll før utlevering vil vi hindre forfalskede legemidler i å nå ut til pasientene, sier daglig leder i Nomvec, Kai Mjaanes.

Denne artikkelen er relevant for:

Generell informasjon
Nyheter og oppdateringer

Andre nyheter og oppdateringer