Alternativt hold nede CTRL og trykk + eller -, CMD og + eller - ved bruk av Mac.

100%

Modus med høy kontrast er en tilgjengelighetsfunksjon for personer med synshemming.

Markedet for falske vaksiner vokser grunnet stor etterspørsel etter covid-19-vaksiner


Denne artikkelen var oppdatert februar 15, 2021 kl 03:18 pm

Eksempelfoto.

Europol advarer nå publikum mot å kjøpe vaksiner på nett. Over hele Europa vil vaksinasjon mot covid-19 bli tilbudt gratis, og det anbefales kun å ta imot vaksiner fra de offisielle helsetjenestene.

Europol sendte ut en varsling tidligere i desember hvor de går ut med en bekymringsmelding om at kriminelle forsøker å utnytte den store etterspørselen etter covid-19-vaksiner. Allerede har de sett annonser på det mørke nettet som hevder å selge covid-19-vaksiner.

Tilgangen på covid-19-vaksiner vil være lavere enn etterspørselen i 2021, og helsemyndighetene vil prioritere de som har størst behov for vaksinen.

«Etter hvert som legitime vaksiner kommer inn på markedet, forventes det at falske versjoner av vil sirkulere raskt for å imøtekomme den høye etterspørselen», skriver Europol.

Stor helserisiko

Falske vaksiner tilberedes under dårlige forhold, kan inneholde farlige stoffer eller ikke gi noen beskyttelse mot sykdom. I motsetning til forfalskede medisiner, som antibiotika og medisiner mot erektil dysfunksjon, vil ikke brukerne være klar over at falske vaksiner ikke har fungert før det er for sent: infeksjon vil være det første tegn på at de har kjøpt et ubrukelig produkt.

«Disse falske vaksinene kan utgjøre en betydelig risiko for folkehelsen hvis de er ineffektive eller giftige, gitt sin produksjon i laboratorier uten de nødvendige hygienestandardene. Disse falske vaksinene kan sirkulere på ulovlige markeder eller bli introdusert til det lovlige markedet for distribusjon», skriver Europol.

Også Interpol har gått ut med en advarsel om falske covid-19-vaksiner. Les mer her.

I oktober ble falske influensavaksiner beslaglagt i Mexico. Da etterspørselen etter influensavaksiner oversteg tilbudet i løpet av høsten, så kriminelle en mulighet til å tjene penger ved salg av falske vaksiner.

De siste to årene har det også vært rapportert om forfalskede rabiesvaksiner på Filippinene, hjernehinnebetennelsesvaksiner i Niger, orale koleravaksiner i Bangladesh og hepatitt B-vaksiner i Uganda.

I tillegg til falske medisiner, er falske vaksinasjonssertifikater og falske negative tester en økende bekymring. WHO har sagt at falske vaksinasjonssertifikater – spesielt for gulfeber – er utbredt i noen land.

Europas forsyningskjede er blant de sikreste i verden

Adam Aspinall, Senior Director for Access and Product Management, hos Medicines for Malaria Venture (MMV), og leder av Fight the Fakes Alliance, sier at den pågående pandemien har skapt en fornyet hast til å takle forfalskede legemidler.

– Med den pågående covid-19-pandemien og økningen i forfalskede medisiner nå og i fremtiden, er vår samlede innsats for å redusere, kontrollere og til slutt utrydde skaden de forårsaker pasientens helse og liv mer avgjørende enn noen gang, sier Aspinall.

Europas forsyningskjede for medisiner er blant de sikreste i verden. I løpet av 2021 vil de nye Covid-19-vaksinene bli serialisert og forseglet i henhold til EUs forfalskningsdirektiv. De første vaksinene vil bli distribuert gjennom strengt kontrollerte kanaler for å sikre at ingen forfalskede vaksiner slipper inn i de offentlige vaksinasjonsprosjektene.

«Europa har en sikker forsyningskjede av legemidler. Denne er gjort enda sikrere av European Medicines Verification System (EMVO), som er der for å beskytte pasienter mot forfalskninger», sier EMVO i en uttalelse til Vaccines Today. Les hele saken her.

Sammen med National Medicines Verification Organisations (NMVOs) har EMVO dannet en covid-19 Task Force.

«Dette er for å sikre at systemet vårt er klart for ankomsten av covid-19-vaksiner til det europeiske markedet», skriver EMVO.

Mens de fleste tålmodig må vente på sin tur til å ta vaksinen, anbefaler politistyrker og medisinske eksperter publikum til å ikke kjøpe vaksiner på nett eller godta vaksiner utenfor helsevesenet. Covid-19-vaksiner over hele Europa vil bli tilbudt gratis.

Denne artikkelen er relevant for:

Generell informasjon
Nyheter og oppdateringer

Andre nyheter og oppdateringer